Erfaringer


Her skriver jeg om erfaringer vi har gjort som førstereis-besetning. Ingen får erfaring uten å erfare, men med forberedelse kan erfaringen bli mindre av en overraskelse!
Her er mitt bidrag før du legger i vei.
Turopplegg og forutsetninger:
Vi har aldri før vært på langtur, og erfaringen var 8 dagers tur langs svenskekysten sommeren 2023.
Motoren fra 1988 ble byttet sammen med seildrevet. Dette angret vi ikke på. Deilig med tørr motor, som ikke lekker og stadig må ha påfyll av olje. Men, nye båtmotorer skal kjøres inn, vår de første 50 timene og deretter skal olje samt filtre skiftes samt kjølevæske. Dette var jeg ikke forberedt på og brukte mye tid på å få dette gjort.
Reiseopplegget vårt var å komme i havn hver kveld, altså ikke full rigging med kapasitet for flere døgn i uthavn. Vi seilte stort sett med 2 ombord og uten skiftordning fordi vi kun hadde seilas på dagtid.
Opplegget med mannskapsbytte kan fungere,men krever fleksibel påstigning enten på sted eller dato. Uansett gir dette en del reisestress, men veldig hyggelig når ny besetning er ombord!
Diverse:
- Skalke luker, frisk stamping ga tidvis sjøsprøyt til himmels og helt inn i salongen. Heldigvis bra tørk av sengetøy og madrasser i går.
- Rullefokken må heises helt opp til festet av forstaget. Dettte visste vi fra forrige sesong, men pga. litt for lite forseil forsøkte vi å ikke heise seilet helt opp. Det ble dager med trøbbel.
- Fortøyning som napper og rykker, kan gi våkenatt. Et triks som virket var å henge 10 kg dregg i fortøyning i baugen eller akter, som gir veldig god fjæringseffekt.
Navigasjon:
- Nettbrett sammen med kartplotter gir super oversikt med detaljer på en skjerm og oversikt på den andre. Nettbrett med Navionics er dessuten rask å zoome opp og ned, mens kartplotteren har raskere kursoppdateringer.
- BarentsWatch bør absolutt brukes for å ta hensyn til bølgehøyde og strømforhold. Vi kunne hatt glede av å bruke denne løsningen også på tur nordover. Den har ikke så lang fremadskuende horisont, men gir både signifikant og maks bølgehøyde. Stor sjø er et større problem enn mye vind, selv om disse som regel følges ad.
- Den Norske Los angir kystområder med farefull sjø, som er velkjent. Jeg var ikke forberedt på storsjøen i munningen av Flekkefjorden. Sjøen går opp pga. av gruntvannet vest for Lista og i tillegg kommer refraksjon ellet linsevirkning fra fjordgapet som gjør at sjø fra vest- og østsiden summerer seg opp til enda større bølgehøyde midt i fjorden.
- Autopilot er supert og fgigjør hender, men inviterer til distraksjon og multitasking som ikke passer med navigasjon. Vi hadde våre oups-situasjoner med hurtigbåter bakfra eller store trålere som plutselig er i sig og ikke lenger ligger ved kai. Flytende vrak i sjøen var det ikke mye av, men desto mer fiskebruk.
Jeg forsøker å kikke frem på kartet til neste merke, og så finne det før baugen treffer det - det var nære på en gang i fint vær mens jeg var langt inne i en artikkel på mobilen!
Motorservice:
Landligge i Tananger medførte et kræsjkurs i motorstell siden motoren var gått 250 timer og det utløste flere oppgaver for motoransvarlig ombord:
Oljebytte: med ny og tynn sugeslange som passet i peilerøret ga dette en følelse av mestring.
Utskifting av kjølevæske: litt nervøst å starte på dette, som motoransvatlig ikke hadde gjort før. Litt hjelp på youtube, men selvsagt ikke samme motor og håndboken ga ingen beskrivelse av fremgangsmåten. Fant en tappekran og ut rant det opp i en tilskåret plastkanne. Fylt opp med ny kjølevæske og plutselig var det fullt.
Bytte dieselfilter:
Her var det ingen stoppekran så jeg plugget tilførselen etter grovfilteret før motoren. Det ble uansett diesel ut over gulvet når filteret ble byttet, selv om jeg forsøkte å demme opp med plastpose rundt filterholderen. Motoren fusket ved prøvestart og selvsagt var det luft i tilførselledningen. Pumpet på den lille jukkepumpa til ca 3-4 dl var pumpet ut, dels i posen og dels på dørken. Etter et par host startet motoren gikk bra, men det var ikke tett og diesel rant utover igjen. Ny runde med plugging av drivstoffledningen, men nå rett foran dieselfilteret. Denne gangen ble det tett og motoren startet etter noen omganger med bleeding.
Så skulle motoren testkjøres, og etter 10 min på 1200 var det temperaturalarm. Feil med kjølevæsken, og ekspansjontanken var tom. Det var luft i kjølesystemet og bare halvfull påfylling. Etter div. etterfyllinger og korte omganger med motordrift for å få ut luften, så det omsider bra ut.
Motoren ble kjørt 4 timer i dag, og alt har så langt fungert bra.
Turen i tall:
- 1770 nm mellom Skjeberg i Østfold - Rødøy i Helgeland - Drammen
- Samlet reisetid er 77 dager
- Med 17 dagers landligge har vi vært på sjøen i 60 dager
- Vi har tanket 370 l diesel
- Motortelleren viser 300 timers drift underveis
- Dieselforbruket har vært 1,2 l pr. time, men husk at mye av tiden er motorsegling. Mer realistisk dieselforbruk er nærmere 2 l pr. time.
- Reiselengde med motor i drift er 1350 nm, når vi antar 4,5 knop i snittfart
- Distanse for kun seil 420 nm som er ca. 23 % av samlet reiselengde
- Distanse pr. uke er 160 nm
- Distanse i snitt over alle dager er 23 nm
- Distanse pr. reisedag er 30 nm